top of page
EDREMİT BELEDİYESİ ŞEHİT HAMDİ BEY MEYDANI

KONUM : Balıkesir

İŞVEREN : Edremit belediyesi

PROJE ALANI : 38.500

KATEGORİ : Meydan, Kentsel Tasarım, Kamusal alan, Ticari , Peyzaj

STATÜ : Konsept Proje

PROJE TARİHİ : 2019

KÜNYE :      PROJE OFİSİ

                 

                    Aşkıbirce Uzkurt Mimarlık

                  

                   TASARIM 

                   Aşkıbirce Uzkurt (Mimar-Ekip Başı)

                

                   EKİP

                   Aşkıbirce Uzkurt (Ekip Başı - Mimar)

                   Esra Korkmaz (Mimar)

                   Ömer Faruk Önel (Mimar)

                   Eliçenur Uzkurt ( Öğrenci- Nuova Accademia di Belle Arti - İç Mimarlık - Endüstriyel tasarım)

                   Mahmuttayyar Avcu ( Öğrenci - DAÜ - Mimarlık )

                   Ceyda Oflaz ( Mimar - Sapienza University )

                   Cenk Korkmaz ( Öğrenci -İTÜ-İnşaat Mühendisliği)

MİMARİ PROJE RAPORU
1.jpg
3.jpg

"Meydanlar ; Kentsel mekanlarda oluşturulmuş yoğun aktivite odaklarıdır. İnsan gruplarını etkileyecek ve  buluşmaları kolaylaştıracak özellikler taşır. Bu bağlamda işlevselleştirilen kentsel boşluklar; o noktada bir katalizör görevi görecek, kentin de katılımı ile yaşayan bir mekan haline gelecektir." 

                                                                                                                                                                                  Kevin Lynch

MEVCUT KULLANIM VE PROBLEMLER

- Proje tasarlanması önerilen alan mevcut haliyle sadece belli günlerde anma ve tören alanı olarak faaliyet göstermektedir, bunun haricinde kullanıcı tarafından başka fonksiyonlar için kullanılmamaktadır. Bu sebep ile aslında kent içinde hacimsel bir alan kaplarken fonksiyonel anlamda alan çalmaktadır. Aynı zamanda yayanın ulaşımına kapalı bir durumdadır.

- Alanın etrafında bulunan Yeni Garaj Caddesi, Yılmaz Akpınar Bulvarı, Azerbaycan Bulvarı ve Menderes Bulvarı yol üstü otoparkı olarak kullanılmakta bu yüzden de şehir merkezinde ve mevcutta çalışılan alan etrafında ciddi ölçüde trafik problemleri yaratmakta aynı zamanda ise yaya ulaşımını engellemektedir.

- Zemin kat kullanımlarına bakıldığında Menderes Bulvarı , Yılmaz Akpınar Bulvarı ve Azerbaycan Bulvarı ticari olarak kullanılmaktadır fakat Menderes Bulvarı yaya sirkülasyonu açısından daha hareketli durumdadır.  

- Kentin geneline bakıldığında ise kullanılabilir yeşil alanların, sosyal alanların yetersizliği ve birbirlerinden kopukluğu dikkat çekmektedir.

2.jpg

ÖNERİ KULLANIM VE ÇÖZÜMLER

- Mevcutta anma ve tören alanı haricinde kullanılmayan alan, öneride; engelli ve engelsiz parkı, engelli ve engelsiz spor alanları, sosyal alanlar, yeme içme faaliyetlerinin yapıldığı alanlar, tören ve anma alanları eklenerek fonksiyonel anlamda zenginleştirilmiş ve daha geniş bir kullanıcıya hizmet verebilecek şekilde tasarlanmıştır. 

- Mevcutta yol üzeri otoparkının yaya ve araç trafiğine vermiş olduğu problemler sebebi ile iki adet bodrum katta da otopark tasarlanmıştır. Bu doğrultuda hem yayaların rahat ve sürekli ulaşımı, hem de araç trafiğinin en aza indirilmesi hedeflenmiştir.

- Proje önerisi, mevcut durumda kullanıcı tarafından Menderes Bulvarı kadar kullanılmayan Yılmaz Akpınar Bulvarı ve Azerbaycan Bulvarı' nın da kullanılmasına fırsat vermektedir. Yeni sirkülasyon ve toplanma alanları ile yayaya daha rahat ve kesintisiz ulaşım sağlayabileceği yeni sirkülasyon önerileri sunulmaktadır.

- Mevcut durumda sosyal ve yeşil alanların eksikliği ve kopuk olması sebebiyle meydan olarak tasarlanan alan ile Faruk Serpil Parkı'nın birbirlerine bağlanması önerilmiş ve yaya dolaşımı kesen A. Sıdıka Erken müzesinde bulunan ve kaldırımın üzerine taşan sundurmanın ve aynı yol üzerinde bulunup kullanılmayan atıl binanın yıkılarak sosyal alanların bu yıkılan alanlara taşması, bu alanların yayalaştırılması önerilmiştir.

- Alan, tasarlanırken kullanıcıyı içeriye alabilmek adına hem sosyal alanlar ile beslenmiş hem de yeni yaya yürüyüş aksları belirlenirken mevcut yol ve sokakların birbirleri ile bağlantılı olacağı ve yayayı rahatça içeriye alabilen yürüyüş yolları tasarlanmıştır.

4.jpg
5.jpg
6.jpg
KONSEPT 2.jpg
- VAZIYET PLANI.jpg
-1 BODRUM KAT PLANI.jpg
- 2 BODRUM KAT.jpg
A.jpg
B.jpg
C.jpg
D.jpg
1.jpg
3.jpg
6.jpg
2.jpg
5.jpg
7.jpg

© 2016 by Aşkıbirce Uzkurt Architects Tüm Hakları Saklıdır

bottom of page